Internet – perusoikeus, työkalu, yhteisö, rakas, taakka ja rasite
Datakeskukset ja internetin infrastruktuuri kuluttuvat jo nyt valtavan osan energiantuotannostamme


Jaakko Ingraeus
9.2.2023 — 4 minuuttia
Miten internet voi olla kestävä tai epäkestävä? Asiaan perehtymisen, muutaman antoisan asiantuntijakeskustelun ja itse-opiskelun jälkeen minusta tuntui jopa tyhmältä, että en ole ikinä aikaisemmin edes miettinyt asiaa.
Nuorena yrittäjänä tässä ollaan kuitenkin jatkuvan oppimisen tiellä ja näin ollen kehtaankin sanoa, että parempi nyt kuin ei milloinkaan. Tästä hetkestä lähtien meidän tuottamat softaratkaisut tulevat ottamaan huomioon ekonomisen kestävyyden lisäksi myös sosiaalisen kestävyyden, sekä ekologisen kestävyyden.
Energiankulutus kasvaa käyttäjämäärän mukana
Vielä tänäkin päivänä internetin käyttäjien määrä kasvaa hurjaa vauhtia. Eikä sen vauhti näytä vielä hetkeen hidastuvan. Tällä kasvulla on kuitenkin myös ympäristövaikutus. Tällä hetkellä internetin käytön arvioidaan tuottavan noin 1 600 000 000 tonnia hiilidioksidipäästöjä joka vuosi. On ennustettu, että vuoteen 2025 mennessä IT-ala tulee käyttämään 20% kaikesta tuottamastamme energiasta.

2025 mennessä IT-ala tulee kuluttamaan noin viidesosan kaikesta maapallolla tuotetusta energiasta.
Datakeskukset ovat vastuussa isosta osasta internetin energiankulutuksesta. Internetin ja sen käyttäjien määrän kasvu on johtanut yhä kasvavaan datansiirtoon ja näin ollen energiankulutukseen. Yksinkertaisesti: mitä useamman bitin siirrät, sitä enemmän se vaatii energiaa.
Perusoikeus, jota ei tule rajoittaa
Ongelmasta tekee erityisen haastavan se, että ihmisten pääsyä internettiin ei tulisi rajoittaa. Se on nykymaailmassa yksi perus ihmisoikeuksista. Käyttäjämäärän vähentämisen olevan poissuljettu ratkaisu, jäljelle jää käytössä olevien resurssien ja tiedonsiirron optimointi. Eli vähennetään käyttäjäkohtaista tiedonsiirtoa.
Meidän ratkaisuissamme tämä tarkoittaa:
Minimoidaan ja optimoidaan laskentaresurssien käyttö
Käytetään uusiutuvalla energialla toimivia palveluntarjoajia
Suunnitellaan käyttöliittymät niin, että ne ovat saavutettavia eivät kannusta turhaan datan lataamiseen
Haastetaan isommat kilpailijat
Tiedän, että vielä pienenä toimijana olemme erityisen hyvässä asemassa uusien ajatus- ja toimintatapojen käyttöönottamisessa. Jatkuvan oppimisen, nopean reagoinnin ja uusimpien teknologioiden avulla voimme toimia suunnan näyttäjinä myös isommille toimijoille.
Hauska juttu vielä kestävästä sovelluskehityksestä. Se ei todellisuudessa vaadi mitään muuta kuin ajatustyötä softan ja sen arkkitehtuurin suunnitteluvaiheessa, sekä taitavia ja tehokkaita ratkaisuja tuottavia koodareita toteutuksessa.
Rakennetaan yhdessä optimoidumpia, kestävempiä ja tehokkaampia ratkaisuja ihmisille ja maapallollemme.
Kiitos lukemisesta,
Jaakko

Jaakko Ingraeus on verkkokehitykseen erikoistunut asiantuntija ja yksi Nacun kolmesta perustajasta. Hänen erikoisalaansa ovat konseptien suunnittelu, backend-kehitys ja viestintä.
Lisää luettavaa